Maart roert zijn staart

Michael Nendels

Maart is de maand waar we lang naar hebben uitgekeken. In februari hebben we het al gevoeld; de zon krijgt al wat kracht. In maart wordt dat nog wat sterker. De voorjaarsbollen zijn aan het bloeien, de eerste bomen als Abrikoos, Sleedoorn en Sierkers (Prunus subhirtella ‘Autumnalis’) staan in bloei. Geen wonder dat je zin krijgt om de tuin in te gaan. Lentekriebels wordt dat ook wel genoemd. Tijd om de tuin weer helemaal klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Maar soms moet je ook even op je handen gaan zitten…

Even geduld

Vandaag kreeg ik inspiratie voor deze blog, vanwege de sneeuw waarmee ik deze ochtend werd verrast! Mijn plan om onderhoud de gaan doen bij een klant viel daarmee helemaal in het water. Dan zijn mijn lentekriebels weer even helemaal verdwenen. En dat is ook maart; je denkt dat de lente definitief is doorgebroken. Maartse buien of een ijskoude wind kunnen al je lentekriebels bevriezen. En daar komt de oude wijsheid “Maart roert zijn staart” vandaan. Vandaag weer helemaal waar, ondanks de klimaatverandering. Even geduld nog, want als de sneeuw is verdwenen en de temperaturen boven nul zijn, is er genoeg te doen deze maand.

 

Hieronder alvast een paar tips.

Het gazon

Deze maand is het tijd om je gazon aan te pakken. Verticuteren is nodig om oude graspollen, mos en ander materiaal te verwijderen en een luchtige grasmat te creëren. Zo groeit het nieuwe gras beter. Gebruik hiervoor een speciale verticuteerhark. Voordat je gaat verticuteren is het van belang het gazon te bemesten met een meststof waarin ook een middel zit tegen mos. Een goed middel om dat zelf te doen is GazonPur van DCM, of van EcoStyle. Doe dat ongeveer veertien dagen voordat je gaat verticuteren. Het mos sterft af en het verticuteren gaat dan een stuk makkelijker.

 

Denk daarbij ook aan het bekalken van je gazon. Mos groeit niet zo goed als de pH waarde (zuurtegraad) hoog genoeg is. En als de pH waarde te laag is, groeit het gras niet optimaal. Ook hiervoor hebben DCM en EcosStyle een goed product: DCM Groen Kalk of EcoStyle AZ Kalk. Je kunt de kalk gelijk strooien met de organische meststof.

 

Na het verticuteren zul je ook kale plekken in het gazon ontdekken. Het is van belang om die met graszaad in te zaaien. Dat wordt ook wel doorzaaien genoemd. Zorg wel dat de vogels niet al je graszaad opeten! Je kunt dat doen door stokjes in de grond te steken met een lint of zilverfolie.

 

De Beplanting

Vaak krijg ik vragen over het snoeien van bomen en heesters. Best ingewikkeld soms, want sommige heesters kun je vanaf half maart drastisch aanpakken. Maar anderen moet je met rust laten, anders bloeien ze niet. Denk hierbij aan forsythia, ribes, Japanse sier- of dwergkwee en sering.

 

Heesters die bloeien op eenjarig hout kun je nu wel snoeien. Denk daarbij aan de pluimhortensia, hortensia Annabelle en de vlinderstruik. De genoemde hortensia’s kun je diep terugsnoeien maar door ze wat minder diep de snoeien krijg je vaak wat kleinere bloemen, waardoor ze minder gaan doorhangen als het regent. Bij de boerenhortensia’s pas je verjongingssnoei toe. Dat betekent dat je de oudste, dikke takken helemaal wegknipt.

 

Ook rozen moet je nu snoeien. Je ziet dat ze al aan het groeien zijn maar dat is niet erg. Dat geldt zowel voor de klimroos als de struikroos. Durf te snoeien! Er zijn allerlei theorieën over het juist snoeien van rozen, maar maak het niet moeilijker dan het is. Op de takken zie je ‘knoppen’. Dat zijn kleine ‘bultjes’ waar nieuwe takken uit kunnen groeien. Als je er drie laat staan is het meestal goed. Het liefst wijst de derde knop naar buiten. Mocht je meer willen weten over het snoeien van rozen, dan is dit artikel interessant.

 

De afgestorven resten van de vaste planten kun je nu ook afknippen. Dat geld ook voor de niet wintergroene siergrassen. Lavendel en salie kun je nu beter nog vanaf blijven. Late vorst kan deze nog beschadigen. Bij de uitgebloeide narcissen moet je de zaadknoppen verwijderen. Het blad laten zitten! De bollen halen hier gedurende de zomer hun voeding uit. Als je het blad lelijk vindt, kun je het oprollen en een beetje plat duwen. De andere planten groeien er gewoon overheen, zodat je het lelijke blad niet meer ziet.

 

Om bomen en heesters te snoeien, heb je goed gereedschap nodig. Professionals gebruiken de snoeischaren van Felco. Comfortabel en goed in de hand liggend.

 

Bemesten

Je border, de haag en vaste planten beginnen te groeien en nemen weer meststoffen op. Het beste gebruik je een organische mest. Dat geeft geleidelijk de meststoffen af, waardoor de planten sterker worden. Ook verbetert organische mest de bodem en het bodemleven. Gebruik daarvoor EcoStyle Tuinmest of die van DCM.

 

Compost is geen mest. Maar wel heel belangrijk om de bodemstructuur te verbeteren. Je kan natuurlijk je eigen compost daarvoor gebruiken, maar de meesten van ons hebben dat niet. Je kunt compost in kleine en grote verpakkingen thuis laten bezorgen. Dit kan gewoon rond de plant worden gestrooid en verteert vanzelf.

 

 

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan hieronder.

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

<

© 2019 Michael Nendels | Tuinontwerpen & Hovenier | info@mntuinen.nl